SALT I LIVSMEDEL

 

Salt i Livsmedel

Varför har man salt i livsmedel?

Salt innehåller Natrium och klor (NaCl). Natrium är en av de viktigaste jonerna för att vi skall ha en bra vätskebalans, cellernas signalsystem skall fungera och vara fertila. Salttörst har alltid varit en drivkraft för människor och djur. Djur känner t.o.m. av hur mycket salt de skall äta, vilket vi människor inte gör.

Men vad är de avgörande anledningarna till att man använder salt i livsmedel?

Smaksättning

Salt är ett av de viktigaste smakämnena i mat. Salt smakar inte bara salt, det förstärker andra smaker, det balanserar sötman och undertrycker bitterhet.

Konserverande effekt

Salt fungerar som ett konserveringsmedel genom att binda vattnet i livsmedlet, vilket försvårar mikrobers aktivitet att använda kolhydrater som ett näringsämne.

Förbättrar konsistensen

Salt förändrar interaktionen mellan proteiner med andra komponenter (t. ex. vatten, fett) vilket förbättrar konsistensen av livsmedlet.

Näringskälla

Salt innehåller elementet natrium, vilket är ett viktigt näringsämne som behövs av kroppen.

Bindemedel

Salt fungerar som ett bindande och emulgerande medel i processad mat.

Effekter av salt i olika livsmedel

Bageri

Salt påverkar vattenaktiviteten och ökar hållbarheten naturligt utan några andra tillsatser. Det påverkar degstrukturen, gör den starkare och tätare. Reglerar jäsningshastigheten för jäst och därmed degutveckling.

Kött

Salt ökar hållbarhetstiden. Salt ökar vattenbindningssförmågan och ger en mer fuktig konsistens. Salt reducerar och förebygger mikrobiell tillväxt.
Förbättrar smak och färg.

Sallad och såser

Förbättrar smaken.
Förhindrar mikrobiell tillväxt.

Ost

Salt och mjölkproteiner samverkar till en vattenbindande effekt.
Verkar som smakförstärkare och konserveringsmedel i ostar.

Kex och flingor

Salt förbättrar texturen och smaken i kex och flingor.

Är det farligt med salt?

Salt är nödvändigt för oss människor och djur. Om man äter för mycket av något så är det alltid farligt. Vi människor skall halvera vårt intag från 12 gram per dag till 6 gram. Våra djur behöver ofta mer salt, då de generellt har brist på salt.

Varför tillsätter man nitrit till salt?

I livsmedelsindustrin köper man nitritsalt (vanligt salt + lite nitrit). Nitrit är ett mycket effektivt bakteriedödande medel. Speciellt mot en av de farligaste bakterierna, klostridiabakterien. Utan nitrit i saltet så skulle köttet klara sig några få dagar och vissa av oss skulle bli kraftigt sjuka. En extra effekt är att nitritsaltet behåller köttets röda färg.

Läs mer på våra produktsidor:

 
 

Bra länkar

Iodine deficiency in Europe, WHO
Länk till rapport

World Iodine Association
Länk till hemsida

Iodine Global Network http://www.ign.org/